Beplanting

Planten!

Een plant is een stukje levende natuur.
Een sfeerbrenger.
Beplanting weerspiegelt de seizoenen.
Planten kunnen de tuin vullen met een heerlijke geur.
Vogels, vlinders, egels en bijen zijn er blij mee.
Planten kunnen je verrassen en verbazen.
En soms hebben ze een eigen willetje...

Planten zijn voor veel mensen het moeilijkste onderdeel van de tuin. Je koopt een plant die er in het tuincentrum prachtig uitziet, maar in eigen tuin kwijnt hij ineens weg. Of hij wordt juist veel te groot. Verkeerde grondsoort? Te weinig zon? Of teveel? En hoe zat het nou ook alweer met de hoeveelheid water? Moet er eigenlijk mest bij? En waarom past hij niet zo mooi in het geheel? De planten er omheen worden trouwens wel erg groot, moeten die niet eens gesnoeid? Hoe komt het trouwens dat bij de buren de tuin er 's winters nog zo mooi groen uitziet, en er het hele jaar door van alles bloeit? Het antwoord op deze vragen: een goed doordacht beplantingsplan (laten) maken. Niet alleen is de kans op slagen groter omdat de juiste plant op de juiste plaats komt te staan, maar de sfeer in de tuin wordt versterkt door een juiste plantkeuze.

Daarnaast is het onderhoud natuurlijk belangrijk. Via een digitale nieuwsbrief stuur ik opdrachtgevers een aantal keer per jaar tips over het onderhoud van hun tuin. Zodat je precies weet waar je op moet letten en hoe je de tuin op dat moment het best verzorgt. Hulp nodig voor een bestaande tuin?
Soms is een vakkundige blik voldoende om met wat aanpassingen een veel beter resultaat te krijgen. Ook bij de uitvoering hiervan kan ik hulp bieden.


Belangrijke vragen om tot een goed beplantingsplan te komen:

Hoeveel tijd wil ik aan de verzorging kwijt zijn?
Groenblijvende bodembedekkers, planten die niet woekeren, die niet omvallen en die weinig gesnoeid hoeven te worden zorgen voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Wat voor sfeer wil ik maken?
Grote vakken met één soort passen in een moderne tuin, veel verschillende planten bij elkaar zien er natuurlijker uit. Bomen zijn onmisbaar omdat ze voor schaduw en een gevoel van beschutting zorgen, en een mooi zon/schaduw patroon geven.

Wat zet ik waar?
Kies planten die in de natuur ook bij elkaar groeien voor een grotere kans op succes. Dus geen rozen en varens bij elkaar, maar rozen met lavendel (houden beiden van zon en klei-grond,) en varens met hortensia's. (schaduwplanten die tegen vocht kunnen.) Als je tegen de natuur in tuiniert, maak je het jezelf extra moeilijk, en het resultaat zal nooit voldoening geven.

Kleur?
Bijna niets zo persoonlijk als kleur. Sommigen zweren bij een rustig wit-blauw-paars kleurschema of een tuin met maar ??n kleur bloemen. Een ander wil een uitbundige verzameling felle kleuren. Een bonte bloemenwei, of juist een ingetogen wintergroene tuinkamer? Belangrijk is ook hier weer dat ontwerp en beplanting een eenheid vormen met de woning.